Usluga

Ortodoncija

ortodoncija - pregled zuba zena ljubicatse rukavice

Ortodoncija – Sve popularnija grana stomatologije. „Ravni, lijepi zubi“ i dobar zagriz nije samo stvar estetike, već i zdravlja čeljusnog zgloba i mogućnosti održavanja dobre oralne higijene (prenagurani zubi su skloniji kontaktnim karijesima). Prvi pregled preporuča se u predškolskoj dobi. Tada se već mogu ispravljati manje nepravilnosti, te predvidjeti buduće nepravilnosti.

Postoje mobilni i fiksni aparatići za zube, te prozirni aparatići (aligneri). Ovisno o dobi pacijenta i kompleksnosti situacije u ustima, dogovaramo s pacijentom koji aparatić je najprikladniji.

Moderna stomatologija koristi fiksne aparatiće za zube i za ispravljanje zagriza kod odraslih pacijenata koji su davno izgubili neke zube te je došlo do pomaka. Prije bi se takve zube ciljano brusilo i kratilo kako bi na to mjesto stao implantat ili most, a mi vam sada nudimo suvremenije, kvalitetnije rješenje kojim čuvate svoje susjedne zube – a to je fiksni aparatić pomoću kojeg otvaramo prostor za izgubljeni zub, te ga kasnije nadomještamo.

Fiksni ortodontski aparatić za zube postoji u obliku metalnih bravica i bijelih (estetskih bravica). Pacijent odlučuje koje bravice želi.

Prvi ortodontski pregled obuhvaća razgovor s pacijentom, pacijent iznosi svoje želje i ciljeve.

Ukoliko se kreće u terapiju, prvo se uzimaju otisci i zagriz i fotografira se pacijenta i zube – situaciju u ustima.

Vrlo važna stavka prije postave aparatića je saniranje svih karijesa u ustima, te čišćenje kamenca i pjeskarenje. Prije postave svi zubi moraju biti sanirani (izliječeni), a zubno meso mora biti zdravo. Također, pacijent dobiva upute o održavanju oralne higijene prilagođene fiksnim aparatićima koja je bitna da je se pridržava kroz cijelu terapiju.

Nakon postave pacijent se naručuje na redovite kontrole, te ima našu punu podršku kroz terapiju.

Trajanje terapije je individualno.