Usluga

Protetika

Protetika zubalo i ljubicaste rukavice

Protetika je dio stomatologije koja se bavi zubnim nadomjescima, te korigiranjem zagriza i estetike zuba.

Pregledajte galeriju prije/poslije.

Keramička ljuskica služi za korigiranje estetike prednjih zuba pri čemu se priprema samo prednja strana zuba.

Keramička krunica je fiksni nadomjestak kojim se obuhvaća cijeli zub. To je idealno rješenje kod zuba s velikim karijesima koji se ne mogu kvalitetno nadomjestiti ispunom, te kod zubi koji su endodontski liječeni („izvađen im je živac“) jer ti zubi s vremenom promijene boju, te su fragilniji i podložniji lomovima. Krunica ih štiti i čini čvršćima. Također, krunice se koriste i u estetske svrhe kako bi se poboljšao izgled zuba.

Postoje:

  1. Cirkon keramičke krunice – savršen omjer čvrstoće i estetike, krunica izgleda potpuno prirodno. Cirkon je bijela baza (čvrstoća) na koju se peče keramika (estetika).
  2. Full cirkon krunice – u situacijama gdje zbog zagriza ne možemo staviti cirkon keramiku.
  3. Metalokeramičke krunice – jednako čvrste i kvalitetne kao prijašnje dvije, ali nemaju 100% prirodnost estetike. Razlog zašto je vrlo logičan: metal je siva baza, na koju se peče keramika.
  4. Potpuno keramičke krunice – čista estetika, malo slabija čvrstoća. Rade se na prednjim zubima, zahtijevaju pravilan zagriz.


Keramički most
 je fiksni nadomjestak kojim se nadomješta izgubljeni zub uz zube nosače koji nose tu konstrukciju. Odlično rješenje ukoliko implantati nisu mogući. Područje izgubljenog zuba je bitno nadomjestiti što prije nakon gubitka kako bi se održao jednaki zagriz, kako se susjedni zubi ne bi nagnuli prema praznom prostoru (što mijenja zagriz), te kako ne bi došlo do dodatnog gubitka kosti na mjestu izvađenog zuba. Materijali kod kojih se izrađuju mostovi su isti kao i za krunice.

Djelomična proteza je mobilni nadomjestak koji pacijent može sam izvaditi iz usta. Radi se u situacijama djelomičnog gubitka zubi ukoliko situacija nije povoljna za nadogradnju mostovima ili implantatima.

Jača i kvalitetnija proteza u sebi ima metalnu konstrukciju (wironit), također se može bolje učvrstiti s ankerima nego s klasičnim kvačicama.

Totalna proteza je mobilni nadomjestak koji pacijent može sam izvaditi iz usta. Radi se u situacijama gubitka svih zubi u čeljusti ukoliko situacija nije povoljna za ugradnju implantata.

Svaka protetska terapija zahtjeva klinički pregled, očitanje rtg snimke zubi i plan terapije koju mi savjetujemo. Plan terapije iznosimo pacijentu, te u dogovoru s njim odlučujemo što će se raditi. Uvijek uzimamo pacijentove želje i mogućnosti u obzir, te sukladno tome prilagođujemo terapiju koliko možemo, a da bude pravilno i kvalitetno za pacijenta.

Izrada protetskog nadomjeska odvija se u više faza rada u suradnji sa zubnim tehničarom. U prosjeku, izrada jednog rada traje otprilike 14 dana od početka protetske faze.